Over Ad

Na zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch in 1988, heeft Ad Wijgergangs (Veghel 1960) een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Sinds 2009 toont hij zijn werk ook aan het publiek.

Ad’s werk kun je herkennen aan zijn typisch grafische manier van tekeningen, vaak ook in combinatie met monoprinttechnieken. Zijn tekeningen bouwt hij minitieus op uit stipjes, streepjes, streekjes en veegjes.

Zo tekent hij soms geduldig maandenlang aan verhalende tekeningen die overwoekerd zijn met details. Maar daarnaast maakt hij ook werken met gemengde technieken, expressievere werken, collages, spontane krabbels en prentjes. Om aan de tweedimentionalteit daarvan te ontsnappen richt hij kijkkastjes in. Daarbij maakt hij graag gebruik van eenvoudige basistechnieken: tekenen, knippen, plakken en verven.

Ad werkt vanuit een innerlijke opdacht aan de verwezenlijking van zijn oude jongensdroom: een bescheiden museum, groot genoeg om er in rond te kunnen dwalen, volgehangen met kunstwerken van zijn hand. Als nalatenschap aan de wereld.

In zijn werk onderzoekt hij o.a. de menselijke ziel met al zijn emoties, driften en het duistere onbewuste. Maar ook speelt relativerende humor soms een niet onbelangrijke rol.